Diabetes challenge

Wat is de Nationale Diabetes Challenge?

De Nationale Diabetes Challenge brengt mensen in beweging

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Tijdens de NDC werken mensen met diabetes samen met hun zorgverlener aan een betere kwaliteit van leven. Want wandelen maakt fitter en vrolijker.

Wat is de NDC?
Met ondersteuning van de BvdGF organiseren lokale zorgverleners (zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten, diabetes- en wijkverpleegkundigen) wekelijks een wandeling voor mensen met diabetes. Zo helpen ze hen op weg naar een gezonde leefstijl. In kleine stappen trainen de deelnemers, samen mét hun zorgverlener, 16 tot 20 weken voor de Nationale Diabetes Challenge Week eind september. De doelstelling is om in die week vier dagen achtereen te wandelen. Drie dagen in uw eigen omgeving en de laatste dag (zaterdag 29 september) op het Challenge Diabetes Festival waar alle deelnemers uit het hele land de laatste kilometers afleggen en finishen.

De NDC in de afgelopen jaren
In 2015 begon de NDC bescheiden, maar in 2016 en 2017 nam het aantal deelnemers een flinke vlucht. Van 125 deelnemende locaties in 2016 groeiden we naar 162 deelnemende locaties in 2017. Op het slotfestival wandelden ruim 3000 mensen de afsluitende kilometers. We zagen (en zien) erg veel enthousiasme bij zowel de deelnemende zorgprofessionals als bij wandelaars zelf. Duidelijk is dat het project veel positieve resultaten oplevert. Deelnemers worden gezonder, fitter en voelen zich mentaal veel beter. Maar de NDC levert ook veel werkplezier op voor de deelnemende zorg- en sportprofessionals. U leest er hieronder meer over.
 

En in 2018?
Onze ambitie is om de NDC elk jaar groter te maken. Daarom starten we in januari alweer met de informatiebijeenkomsten voor de challenge in 2018. Tijdens zo'n bijeenkomst nodigen we zorg- en sportprofessionals uit om zich te laten informeren over wat deelname aan de NDC inhoudt. En vooral wat het oplevert.Tijdens de interactieve bijeenkomst staan thema's als persoonsgerichte zorg, de psychologie van motiveren en werken in multidisciplinaire teams centraal. Voor zorgprofessionals met een BIG-registratie geldt dat deelname aan de bijeenkomst accreditatiepunten oplevert. 

Resultaten van de NDC
Het grootste succes was afgelopen jaren niet het aantal mensen dat meedeed, maar vooral het resultaat dat het wandelen deze mensen had opgeleverd. Slechts een paar voorbeelden:

  • In het kort: de somatische en psychologische gezondheid van de deelnemers veranderd 
  • Buik- en heupomvang van deelnemers nam gemiddeld met meer dan 4 cm af.
  • Voor veel mensen werd de medicatie (drastisch) verminderd en soms zelfs stopgezet.
  • De deelnemers hadden heel veel plezier in het wandelen met een groep. Na de challenge gaven ze hun leven een hoger cijfer dan daarvoor. Van de mensen met verhoogd risico op een depressie had 59% dit na de challenge niet meer. 
  • 88% van de mensen wandelt door na de challenge.

Vanwege dit succes willen we van de NDC een jaarlijks terugkerend iets maken.

Voor meer informatie over de NDC zie ook https://www.nationalediabeteschallenge.nl/ of vraag naar de mogelijkheden bij de sportcoach (mpulles@Woudrichem.nl)

Vanuit Almkerk loopt er ieder jaar een zeer actieve groep mee voor de diabetes challange. Hier kan iedereen bij aansluiten die wilt. Deze groep sluit tijdens de diabetes challenge aan bij de groep in Sleeuwijk (Sleeuwijk wandelt).

Sportcoach Woudrichem